Despre campanie

De-a lungul istoriei, nicio regiune sau țară nu a reușit să se dezvolte fără a se urbaniza în paralel. Procesul de creștere economică la nivel mondial a fost însoțit mereu de un proces intens de urbanizare. De ce? Pentru că orașele generează dezvoltare și productivitate ridicată. Însă dezvoltarea trebuie să fie însoțită de o viziune de dezvoltare care să îi asigure eficiență, sustenabilitate și o calitate a vieții înaltă pentru cetățeni.

Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România. 

Selecția a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate îndeplinesc următoarele criterii:

  1. Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Planul Urbanistic General, Masterplanul General de Transport etc.).
  2. Au un prag valoric minim, ajustat în funcție de capacitatea bugetară a fiecărei reședință de județ.
  3. Nu au finanțare asigurată (în general, lista conține proiecte pentru care este necesară finanțare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse).

Imboldul acestui exercițiu este de a identifica proiecte majore esențiale pentru dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În același timp, este primordial să se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte. 

Misiunea campaniei “Alege Prioritățile Orașului Tău“ este de a aduce împreună cetățenii și autoritățile publice în dezvoltarea viziunii de dezvoltare metropolitane a României și de a cataliza dezvoltarea principalelor zone funcționale urbane și metropolitane din România.

Ca atare, până în 22 martie, cetățenii și actorii locali din România sunt invitați să se implice în conturarea viitorului orașelor lor, în cadrul campaniei de consultare „Alege Prioritățile Orașului Tău!”, realizată în parteneriat cu Urbanize Hub.

Cum?

Fiecare cetățean este încurajat să acceseze linkul către chestionar (kwiksurveys.com/s/e7k9afsk), să aleagă orașul său și să ierarhizeze proiectele generate pentru acel oraș, de la 1 la 10 (numărul de proiecte diferă ușor de la o reședință de județ la alta), în funcție de importanța și impactul asupra comunității locale și a regiunii metropolitane.

La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbană, atât pentru București, cât și pentru fiecare dintre cele 40 de reședințe de județ din România.

Fiind agreate pentru prima dată atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună. Prioritizarea finală a proiectelor va fi inclusă într-un document al Băncii Mondiale ce va fi lansat la scurt timp după finalizarea campaniei. Mai multe detalii vor fi puse la dispoziția cetățenilor odată cu lansarea acestui document. Țineți aproape.

Implică-te și tu acum și Alege Prioritățile Orașului Tău! Link liste proiecte: kwiksurveys.com/s/e7k9afsk
Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook: facebook.com/prioritatile.orasului.tau

Posted by Prioritățile Orașului Tău on Wednesday, February 6, 2019
O inițiativă
Susținută de